What safety features does California require for a home pool or spa?

6 min read Checked November 3, 2026 Report a correction

Since Jan. 1, 2018, any new or remodeled pool or spa at a single-family home in California that gets a building permit must have at least two of seven drowning-prevention features, such as an isolation fence, a safety cover, door exit alarms or a pool alarm. Home inspection reports must also list which of the seven features a pool has, and say so if it has fewer than two.

Features required
2 of 7

New or remodeled pools and spas at single-family homes with a building permit

In effect since
Jan. 1, 2018

SB 442; one feature had been required since 1998

Fence height
60 inches minimum

Max 2-inch ground gap; no gap a 4-inch sphere can pass

Exempt
Apartments, public pools

Also spas with locking ASTM F1346 safety covers

The short version

  • SB 442 (Chapter 670 of 2017) raised the requirement from one drowning-prevention feature to two, effective Jan. 1, 2018
  • A pool fence that counts must be at least 60 inches tall with self-closing, self-latching gates latched 60 inches up
  • A safety cover plus a pool alarm does NOT count as two features under Health and Safety Code 115922
  • Rady Children's Hospital reported 67 near-drownings of kids in 2023, per a 10News report from August 2024
  • The CDC says more children ages 1-4 die from drowning than from any other cause

California requires at least two of seven drowning-prevention features on any new or remodeled pool or spa at a single-family home that gets a building permit. The rule comes from the Swimming Pool Safety Act (Health and Safety Code 115920-115929), tightened by SB 442 in 2017 and in effect since Jan. 1, 2018. Your local building inspector checks the features before signing off on the work. We read the code sections, the chaptered bill and local drowning reports on November 3, 2026. This is general information, not legal advice.

What are the seven drowning-prevention features?

The 7 features California accepts (pick at least 2)

  • 1

    Feature
    Isolation enclosure
    What qualifies
    Fence or wall that separates the pool from the house, meeting 115923 (60 in. tall, self-closing gates)
  • 2

    Feature
    Removable mesh fence
    What qualifies
    Meets ASTM F2286, with a self-closing, self-latching gate that can take a key lock
  • 3

    Feature
    Safety pool cover
    What qualifies
    Manual or powered, labeled as meeting ASTM F1346-23
  • 4

    Feature
    Exit alarms
    What qualifies
    On house doors and windows that open straight to the pool; continuous sound or repeating voice warning
  • 5

    Feature
    Self-closing, self-latching door
    What qualifies
    On doors with direct pool access; release at least 54 in. above the floor
  • 6

    Feature
    Pool alarm
    What qualifies
    Sounds when someone enters the water; certified to ASTM F2208. Wearable child alarms don't count
  • 7

    Feature
    Other equal protection
    What qualifies
    Independently verified by an approved lab as at least as effective

Source: California Health and Safety Code 115922 (updated Jan. 1, 2025), checked Nov 3, 2026

A swimming pool seen through a metal safety fence

A qualifying pool enclosure must be at least 60 inches tall, with gates that open away from the pool and latch at least 60 inches up.

Photo: dav other / Unsplash

How tall does a pool fence have to be in California?

At least 60 inches (5 feet). Health and Safety Code 115923 sets the enclosure rules: gates must open away from the pool, close and latch on their own, and the latch must be at least 60 inches off the ground. The gap under the fence can be no more than 2 inches, no opening can let a 4-inch ball through, and the outside can't have handholds or footholds a child under 5 could climb. Cities and the County can add local rules; the County of San Diego's building division publishes its own pool and spa requirements handout (form PDS 379, revised Feb. 9, 2026).

Does the 2-feature rule apply to my existing pool?

Only if you pull a building permit for a new pool or a remodel; the law is triggered by the permit. Health and Safety Code 115922 applies when a permit is issued for constructing or remodeling a pool or spa at a private single-family home, and section 115925 exempts public pools, apartment complexes and other non-single-family housing, and hot tubs or spas with a locking safety cover meeting ASTM F1346. The other trigger is a home inspection: under SB 442, a home inspector looking at a property with a pool must examine it and list which of the seven features are present, and state if there are fewer than two. SB 442 was signed Oct. 11, 2017 (Chapter 670) and took effect Jan. 1, 2018; before that, state law had required one feature since 1998, per CapRadio.

When the rule kicks in

  • Permitted new pool or remodel (2018 on)

    Features required
    At least 2 of 7
    Who checks
    City or County building inspector before final approval
    Home inspection report
    Lists features present
    Spa with locking ASTM F1346 cover
    Exempt
  • Older pool, no new permit

    Features required
    Not triggered by SB 442 (one was required for pools permitted since 1998)
    Who checks
    No one, unless a home inspection is done
    Home inspection report
    Lists features present; flags fewer than 2
    Spa with locking ASTM F1346 cover
    Exempt
A taut automatic safety cover stretched over a backyard pool

A labeled safety cover counts as one feature, but a cover plus a pool alarm does not count as two.

Photo: Julian Tong / Unsplash

How common are child drownings in San Diego?

67

Child near-drownings at Rady Children's in 2023

With one death, per 10News, Aug. 2, 2024

9

Children drowned in the county, March-July of 2018-2020

All but two were 2 or younger, per the County

#1

Cause of death for U.S. kids ages 1-4

CDC, page dated Jan. 27, 2026

  • Backyard pools are the main risk for toddlers: the County counted 24 private-pool incidents involving kids 14 and under from March-July 2020 (18 in 2019), and SB 442's findings say more than 160 California children ages 1-4 drowned in 2010-2014, mostly in residential pools
  • Layer barriers: the County recommends fences and alarms, and removing pool toys that draw kids to the water
  • Watch closely: Rady Children's doctors urge 'touch supervision' for kids 5 and under; a 2011 County advisory, citing the CDC, noted most toddlers who drowned had been out of sight under five minutes
  • Skip the floaties: use Coast Guard-approved life vests instead
  • Learn CPR and get kids swim lessons
  • Away from home: for ocean safety, see how to spot and escape rip currents

Is this still right?

We last checked this tip against its sources on November 3, 2026, and we re-research every tip on a schedule. Things in San Diego change, sometimes overnight.

This is general information, not legal, financial, tax, medical or safety advice.

KEEP READING

SOURCES

Everything above traces back to one of these. Follow them — if one has changed and we haven't, that's our mistake, not yours.

Follow @sandiego.tips on InstagramA new San Diego tip, three times a day.Follow

We use one cookie to see how readers find us and whether they come back. No ads, never sold. Details